Een aantal algemene tips

  1. Koop een goed 2e slot * * * *
  2. Zet je fiets vast, ook voor ‘heel even’ * * *
  3. Grote stad = simpele fiets *
  4. Maak je fiets herkenbaar *
  5. Kijk snel op marktplaats.nl *
  6. Zonder helers, geen stelers * *

Sloten

  1. Gehard stalen ketting (30 – 45 euro). * * * *
  2. U-beugel (35 – 60 euro) * * *
  3. Ringslot met insteekketting *
  4. Stalen ketting met hangslot */-
  5. Plastic kabelslot */-
  6. Pantserkabelslot –
  7. Algemene regels

Kies je slot afhankelijk van: waarde van de fiets, duur van de stallingsperiode en risico van de directe omgeving.
Wat een slot mist aan braakwerendheid, kan vaak door goed en slim stallen worden opgevangen.

Hieronder staat meer over Tips & Sloten:

Tip 1: koop een goed 2e slot!
Het slot op het achterwiel telt voor een dief maar half: de fiets staat wel op slot, maar nergens aan vast. De dief kan de fiets eenvoudig oppakken en meenemen. Elders zal de fietsendief het slot in alle rust kunnen verwijderen. Juist een slot waarmee de fiets ergens aan vast staat, bepaalt of de fiets meegaat of niet. Kijk hier voor uitleg over wat goede sloten zijn en welke niet.

Als dief ken je de zwakheden van elk slot. Voor diverse sloten heb je verschillend gereedschap nodig. Omdat je liever niet met al je gereedschap op dievenpad gaat, blijft de fiets, die met meer dan één slot vaststaat, net iets langer staan dan de rest.

Staat een fiets met een U-beugelslot aan een paal of brugleuning vast, dan kan een dief het geheel draaien. De fiets zelf werkt dan als breekijzer voor het slot: een goedkoop beugelslot knalt open. Met een duurder slot (rond de 40 euro) lukt dit niet, maar loop je de kans dat je fiets verbogen is. Bevestig een goed beugelslot daarom door frame en wiel of door meerdere stangen zodat er niet mee getolt kan worden.

Maak een fiets met een goed kettingslot (tussen de 30 en 45 euro) strak en hoog vast. Voor de dief met een betonschaar is knippen tweemaal zo makkelijk wanneer de tang met een poot op de grond gezet kan worden.

Een (spiraal)kabelslot is zeer gebruiksvriendelijk: licht, soepel en goedkoop, ook voor de fietsendief… Het slot beschermt eigenlijk alleen tegen diefstal in de gevallen dat je anders helemaal geen (2e ) slot zou gebruiken: bij een bezoek aan de bakker in het dorp of voor een fietstocht met je mountainbike, toer- of racefiets. De beschermende factor is niet de braakwerendheid van het kabelslot, maar de keuze die je als dief vaak hebt om nog gemakkelijker prooien mee te nemen.

Tip 2: zet je fiets vast, ook voor ‘heel even’
Neem de tijd om een goede stalling te vinden: liever iets verder teruglopen van waar de fiets goed kan worden gestald, dan om voortaan verder te moeten lopen. Gemak dient ook de dief…

Zoek voor je fiets naar een vast punt, zoals een stevig fietsenrek, en maak de fiets hieraan goed vast. De fiets kan dan niet gemakkelijk in- of opgeladen worden. De professionele fietsendief onderscheidt zich niet van de kruimeldief door de kwaliteit van zijn gereedschap, maar door dat van zijn transportmateriaal.

Twee fietsen die alleen aan elkaar vast staan, hebben het voordeel dat ze tijdens het transport niet kunnen rammelen in het busje van de dief…

Zet je fiets nooit met het slot alleen door het voorwiel ergens aan vast. Dit is een uitnodiging voor elke bijklussende fietsendief! Nadat jouw voorwiel van de fiets is losgedraaid, maakt de dief met het gestolen voorwiel van een andere fiets een complete, nieuwe fiets. Makkie!

Tip 3: grote stad = simpele fiets
Een glimmende fiets met zeven versnellingen en verende voorvork valt temidden van oude barrels op. En uiteraard ook bij dieven. Een relatief duurdere fiets kan het beste bewaakt of moet binnen gestald worden.

Beschouw een goedkope fiets met veel accessoires, zoals kinderzitjes, ook als een duurdere fiets. Hoogwaardige kinderzitjes verkopen via internet zelfs gemakkelijker dan de gestolen fiets.

De fietsendief is modegevoelig. Voor fietsen die in trek zijn, betaalt de heler immers de hoogste prijs. Het laatste model van Gazelle en originele of authentieke fietsen doen het op dit moment erg goed.

Oudere modellen (vijf jaar oud) en mountainbikes in foute kleuren doen het in de handel een stuk minder. Dieven die voor eigen gebruik jatten, kiezen hier graag de meest onderhoudsarme exemplaren tussenuit.

Halve en hele wrakken worden vaker gestolen dan fietsenbezitters verwachten. Als dief weet je echter dat de ex-bezitter van dit soort fietsen geen enkele moeite doet om de fiets terug te krijgen. De buit is dus veilig door te verkopen. De lol is dat de nieuwe ´eigenaar´ wederom geen goed slot koopt voor de goedkoop verkregen fiets, dus terugjatten is wederom een fluitje van een cent. Dit type fiets is mooie handelswaar voor de gemakzuchtige, verslaafde fietsendieven onder ons.

Tip 4: maak je fiets herkenbaar
Mocht je fiets gestolen worden, dan is de kans dat je de fiets terugkrijgt tweemaal zo groot wanneer de fiets beschikt over unieke kenmerken (kleur, model, framenummer en/of unieke code) en je deze bij het doen van aangifte ook kunt vertellen. Maak een omschrijving van de kenmerken van je fiets en zet die in je agenda of bewaar een registratiekaart in je portemonnee.

Net zoals mensen met een tatoeage uniek zijn, zijn fietsen met een framenummer, postcode of RAI standaard code dit ook. Gemeentelijke diensten houden graveeracties, ook sommige fietsenhandelaren verlenen deze dienst. Maak er gebruik van als het kan.

Wie niet wil graveren kan een plastic kokertje met je naam, adres en telefoonnummer in de zadelbuis gooien. Wanneer men de fiets dan terugvindt en er discussie ontstaat of die fiets wel van jou is, dan bewijst dat kokertje onmiddelijk je gelijk.

Tip 5: kijk snel op marktplaats.nl
Had je een speciale fiets (door merk, model en/of kleur) met unieke kenmerken (framenummer of postcode). Zoek dan na de diefstal van de fiets onmiddellijk op internet. Soms staat een gestolen fiets er al na een uur op! Vind je de fiets, neem dan contact met de politie op en maak een afspraak om de fiets samen te gaan halen. Bel hiervoor het centrale nummer 0900 8844. De hulp die de politie wil leveren verschilt overigens sterk per korps (het hangt er soms van af of ze hun prestatienorm wel of niet gaan halen dat jaar).

Tip 6: doe aangifte
Of je fiets verzekert was of niet, dat maakt niet uit: doe aangifte bij de politie. Vertel zo precies mogelijk waar en in welke periode jouw unieke fiets ontvreemd is. Hoe vollediger je dit doet, des te beter kan de politie aan de slag gaan. Dat is vaak vrij passief: op basis van jouw aangifte wordt een dadersprofiel gemaakt. Wordt er een dader gepakt en heeft die ook jouw fiets nog ‘in bezit’, dan wordt deze in beslag genomen. En alleen als er voor die fiets aangifte van diefstal is gedaan, wordt de dief of heler ook veroordeeld. Anders geldt: geen aangifte, geen straf! Zolang er dus nog weinig aangifte gedaan wordt, blijft fietsen jatten een aantrekkelijke en risicoloze onderneming…

Van alle fietsen waarvan aangifte is gedaan, wordt 10% door de politie opgespoord. Vaker komt het voor dat de nieuwe ‘eigenaar’ slordig met jouw fiets omspringt en deze afgerost of te lang in het fietsenrek bij het station laat staan. Dan komt de fiets via de fietsverwijdering in handen van de gemeente.

Wil je je gestolen fiets terug, dan zul je zelf ook wat speurwerk moeten doen. In beslag genomen fietsen worden zelden thuisbezorgd, meestal moet je ze zelf terugvinden tussen alle andere verloren en gevonden voorwerpen in de gemeenteopslag (AFAC’s) of op de website www.verlorenofgevonden.nl.

Tip 7: Zonder helers, geen stelers
Wat niet iedereen beseft, is dat het kopen van een gejatte fiets net als de diefstal van de fiets strafbaar is. Een dief maakt dat niet zoveel uit: inbeslagname, van de fiets, een boete en een aantekening op het strafblad zijn risico’s van het vak. Maar voor een eerbare burger of student in de rechten kunnen de juridische gevolgen van heling erger zijn: wie nu nog een ‘eerlijke’ 2e hands fiets koopt zonder het fietsdiefstalregister te raadplegen, kan beschuldigd worden van heling. Het register heeft de potentie om de markt voor gestolen fietsen kapot te maken. Want als niemand meer een gestolen fiets van de fietsendief wil kopen, gaat de lol er snel van af…

Een onopvallende fiets vastgezet met meer en betere sloten dan de andere fietsen aan hetzelfde rek blijft het langste staan!

Bron: http://www.beewise.nl